perjantai 20. joulukuuta 2013

Jouluhaaste

Näin joulun lähestyessä Suusi haastoi minut vastaamaan muutamaan teemaan sopivaan kysymykseen. Homma manee siis näin:

JOULUHAASTE

Säännöt:
Vastaa 24 kysymykseen
Haasta blogikollegat vastaamaan samoihin kysymyksiin
Kerro kuka si nut on haastanut ja kenet haastat.

Itse haastan kaikki sellaiset, jotka haluavat pysähtyä miettimään oman joulunsa tärkeitä elementtejä ja jakaa ne meidän muiden kanssa. :)

Parasta joulussa? Viime vuosien opiskelukiireiden keskellä se on tainnut olla LOMA, pari viikkoa rauhoittumista ilman deadlineja ja lähestyviä tenttejä, ja akkujen lataamista kevään koitoksia varten. Mutta nautin kynttilöistä, valoista ja yhdessäolosta.

Tykkäätkö katsoa jouluelokuvia? Millaisia? En varsinaisesti järjestä niitä katsottavakseni, mutta saattaa niitä tulla aina joku joulun tienoilla katsottua. Viime vuonna näin Pentujengin jouluelokuvan, ja jostain syystä liikutuin kyyneliin asti...

Jouluherkkusi? Suklaakonvehdit.

Mitä ehdottomasti täytyy olla jouluaterialla? Koska minä ja sisarukseni emme lapsena välittäneet perinteisistä jouluruuista, tätini kehitteli joulupöytään lisäksi peruna- ja tonnikalasalaatit. Niistä on tullut pysyvä osa, vaikka nykyään kinkku ja laatikotkin maistuvat.

Koska joulukoristeet pääsee kotiasi koristamaan? Ensimmäisen kerran ne huutelevat mua monesti jo marraskuun alussa. En vain jaa tätä taloutta yhtä jouluisen ihmisen kanssa, niin hänen hermojaan säästääkseen odottelen yleensä jouluuun alkuun. Valosarjoja toki kaivan esiin jo aiemmin iltojen pimentyessä.

Joulu kotona vai jossain muualla? Pariutumiseen asti vietimme joulun aina äitini vanhempien luona. Nykyään vuorotellaan minun ja miehen perheiden luona. "Onneksi" välimatkaa on sen verran, että joka paikassa juoksemiselta vältytään. Mulle jouluun kuuluu perheen kanssa oleminen, kotona ehtii nyhjöttää suurimman osan vuodesta.

Itsetehdyt lahjat, kaupasta ostetut vai molempia? Joka vuosi fantasioin siitä, että saisin lahjat tehtyä itse. Ehkä sitten joskus, kun deadlinet eivät enää paina päälle viimeisille viikoille asti... Tai voisihan sitä askarrella jo pitkin vuotta. Ei olisi huono taito oppia tätä "hyvissä ajoin" toimimista. ;)

Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan? Enemmän valaisen lyhdyillä ja kynttilöillä, mutta on mulla valosarja parvekkeella ja toinen etuovella kranssiin kiedottuna.

Joulu oman perheen kanssa vai isommassa porukassa? Oman perheen kanssa, mutta siihen kuuluu useampi ihminen, eli vähän sekä ja että.

Onko sinulla joululahjatoivetta? Syttyneeseen ompelukipinääni olen toivonut saumuria, ja neuvottelut Joulupukin kanssa ovat taipuneet siihen että sellaisen olisin saamassa!

Paras saamasi joululahja? Tähän on mahdoton heittää mitään, mikä olisi ehdottomasti ollut ylitse muiden. Mulla on aina ollut hyvät yhteydet Korvatunturille, joten joka vuosi paketeista on avautunut senhetkiseen tilanteeseen mieleistä ja tarpeellista. ;)

Kamalin saamasi joululahja? Meillä on ihan pienestä asti ollut sellainen kulttuuri, että lahjat ostetaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Ja siinä vaiheessa kun riski epäonnistumiseen alkoi kasvaa, vaihtoivat sukulaiset lahjapaketit rahakuoreen, jotta saatoimme ostaa jotain itselle mieleistä. Yhtäkään kammotusta en ole siis tainnut koskaan sada.

Kuvaile unelmiesi joulu? Paljon lunta, hyvää ruokaa ja kiireetöntä yhdessäoloa läheisten kanssa.

Mikä on ärsyttävin joululaulu? Ehdotonta inhokkia ei ole, mutta suomalaisten joululaulujen synkkyys kummastuttaa vuodesta toiseen. "Hei tonttu-ukot hyppikää" -biisin kohta "Vain hetken kestä elämä, sekin synkkää ja ikävää" on jotenkin absurdi.

Oletko tehnyt jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä? Yksi kaunis lauantaipäivä kun välttelin vuoden viimeiseen tenttiin lukemista, virittelin meidän vähäiset koristukset tunnelmaa luomaan. Paristi olen leiponut torttuja, kerran pipareita ja juonut litratolkulla glögiä.

Paras joulujuoma? Lämmin glögi. Välillä himoitsen rusinoita ja manteleita joukkoon, mutta parasta se on silti ihan sellaisenaan.

Oikea joulukuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan? Oikea kuusi! Tähän mennessä sellaista vain ei ole meidän pieniin asuntoihin mahtunut. Tässä olisi tilaa, vaan mahtaa vielä tänä vuonna ainakin jäädä hankkimatta. Siihenkin tottakai haluaisin itse askarrella koristeet.

Käykö teillä joulupukki? Ollaan vietetty joulua aikuisten kesken niin monta vuotta, ettei ole käynyt pitkään aikaan. Ehkä sitten taas, kun on pieniä lapsia perheessä.

Paras joulumuistosi lapsuudesta? Parhaiten on mieleen jääneet ne hetket, kun mummolassa malttamattomina tuijotettiin ikkunasta odottaen joulupukkia, ja voi sitä jännitystä kun vaari aina lähti "pukin poroja vahtimaan" pihalle! Vaari ei tosin monenakaan vuonna kelvannut pukiksi, kun siskoni jo melko pienenä tunnisti, että pukilla on ihan vaarin kädet. :D

Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän pyjamassa? 

Peruna-, porkkana-, lanttu- vai bataattilaatikko? Perinteisistä kaikki menee, porkkana ja lanttu erityisesti maistuvat. Bataattia tekisi mieli joskus testata.

Paras joulusuklaa? En nirsoile, kaikki käy!

Joulutortut vai piparit? Kumpiakaan en pysty paljoa syömään, mutta ennemmin ehkä pipari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti