keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Ystävälle lämmin palvelus

Joskus kymmenisen vuotta sitten lukiolaistyttönä raahasin ystäväni työväenopiston kasvivärjäyksen viikonloppukurssille. Hurahdimme hommaan ja kävimme sitä toisenkin viikonlopun verran syventämässä. Harmi vain, että se on kaikkine työvaiheineen niin aikaavievää puuhaa, ettei ole tullut kovin monesti sitä tehtyä. Kerran värjäilimme tätini kanssa villalankoja koivun lehdillä, kerran tämän alkujaankin kurssille raahatun ystävän kanssa seiskaveikkaa sipulinkuorilla. Niistä saatava väri on kyllä yksi mun suosikeista, jos ei lähdetä sitten ulkomaisten värien, kuten vaikka kokenillista saatavan punaisen maailmaan.

Näistä sipulilangoista neuloin ystävälle jokunen vuosi taaksepäin sukat. Nyt hän heitti minua pari viikkoa sitten samaisella lankakerällä ja toivoi siitä itselleen lapasia. Sen enempää speksejä ei mulle herunut, sain siis täysin vapaat kädet mallin suunnitteluun. Tällaiset niistä sitten tuli:


Mulla kävi ensin mielessä jonkinlainen erikoisempi pintaneule kämmenselkään, mutta suoraan ei ollut ajatusta siitä, millaista lähtisin hakemaan. Aloitin siis luomistyön perinteisellä peukalokiilaisella mallilla, joka tulee jo selkärangasta ja on ihanan nopea neuloa. Kuin  vahingossa valmis lapanen oli ajautunut hyllyn päälle, toista projektia varten virkatun kukan viereen. Mun ei tarvinut kulkea tästä ohi kuin kerran, kun tiesin että nämä lapaset tarvitsee omat pitsikukkansa. 

Jos en ihan ole väärässä, kukkien lanka on valkoista seiskaveikkaa. Takuuseen en voi mennä, sillä sopivan pieni kerä pyöriskeli lankakorin pohjalla yksikseen. Muitakin värejä mallailin, mutta mielestäni valkoinen tekee parhaiten kunniaa lapasten luonteelle. Jotenkin niistä tulee mieleen viljalyhde ja suomalainen maaseutu. Ohje löytyy Novitan talvinumerosta vuodelta 2012, vaikkakin siinä tämä malli on toteutettu mattona paksusta kuteesta.

Huomenna pitäisi jaksaa vielä jäädä luennon jälkeen kirjastoon lukemaan, joten parempi olisi kai malttaa käydä nukkumaan. Vaikka rakastan näitä kiireettömiä (vaikka toki työntäyteisiä) reissuja vanhempien luona, odotan jo sitäkin aikaa kun tentit on suoritettu ja saan kirjoitella kandia ja viimeisiä rästitehtäviä rauhassa kotoa käsin. Sitä ennen otan kuitenkin näistä kaiken irti, lauantaina esimerkiksi tehdään äidin kanssa pyhiinvaellus Karnaluksille. <3 Onneksi palautukset tulee vasta ensi viikolla....

2 kommenttia:

  1. Ihanat tumput! Tosi kiva väri ja tuo valkoinen koriste kruunaa koko jutun.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiina! Luonnonväreissä on ihana oma hehkunsa, harmi kun sitä ei saa tähän näytölle kunnolla vangittua. :)

    VastaaPoista