sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Tuikkukuppien tuunausta

Facebookin Käsityöblogit-ryhmässä on nyt meneillään DIY-helmikuu. Halukkaat bloggaajat saivat ilmoittautua mukaan, jonka jälkeen osallistujille arvottiin päivä, jolloin tulee julkaista omassa blogissaan tee-se-itse -aiheinen postaus ohjeineen.

Minulle arpoutui 16. päivä. Kriteeriksi suunnitteluun päätin, että tarvittavien ainesten tulee löytyä omista varastoista. Aloitan kynttilöiden polttamisen heti kun elokuussa illat alkavat hämärtyä ja jatkan tunnelmointia aina pitkälle kevääseen. Nyt halusin kirkkaisiin tuikkukuppeihin vähän keväisempää ilmettä. Tekniikka ei ole monimutkainen, mutta pelin hengen mukaan ohje tämän toteutukseen, olkaa hyvät!

Tästä lähdin liikeelle:
- kirkkaita kuppeja (myös pestyt piltti- ja hillopurkit käyvät)
- decoupage-lakkaa
- askarteluliimaa
- kuviollisia servettejä, nauhaa ja pitsejä
- leveä pehmeä pensseli lakan levittämiseen

Servetistä/nauhasta leikataan halutun kokoinen pala, jota sitten ruvetaan varovasti liimaamaan lakan avulla kupin pintaan. Muista irrottaa servetistä mahdolliset ylimääräiset kerrokset, niin että jäljellä on kuvioitu paperi. Pohjaa kohti kapeneva kuppi antaa haastetta paperin asetteluun, mutta pensselin ja lakan avulla sen saa taittumaan lähes itsestään.


Lakan kuivumiseen ei mene paljon aikaa, joten kynttilöistä pääsee nauttimaan vielä saman illan aikana!


Laatikosta sattui löytymään pari erilaista sinisävyistä raitaservettiä. Pystyraitaisessa paperi on kaksinkerroin, jotta värit erottuvat vähän kirkkaampina. Sinisen ja beigen sävyisestä matalasta kupista tuli niin vaalea, että värit eivät erotu kun kynttilä palaa sisällä.


Toisesta setistä tuli romanttisempi erilaisilla puuvillapitsinauhoilla. Pitsit kiinnittyivät helpommin perinteisesti liimalla, mutta saivat kevyen lakkakerroksen päälle. Halusin testata myös kankaasta leikattua kuviota, sekin liimautui hyvin kun lakkaa laittoi tarpeeksi. Tämä on siitä ihana tekniikka, että sitä voi soveltaa lähes kaikkeen, mikä on tarpeeksi ohutta että valo pääsee läpi. Mitähän itse koittaisi seuraavaksi? Tämä ei todellakaan jää tähän. :D

Näiden tunnelmien myötä ihanaa kevään odotusta! <36 kommenttia:

 1. Kiva tuunaus. :) Pilttipurkeissa on muuten riski että eivät kestä, ovat räjähdelleet tässä käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio Heidi, pilttipurkki saattaa tuikun lämmetessä kuumentua, jos siellä ei pääse ilma kiertämään kunnolla. Suosittelen siis varovaisuutta, jos päätyy pilttipurkkia kokeilemaan. Meillä on onneksi vanhat kerhoissa ja kouluissa askarrellut pilttipurkkilyhdyt kestäneet käytössä. :)

   Poista
 2. Kivat tuunaus ja näyttävät hienolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pienen budjetin piristystä olohuoneen ilmeeseen. :)

   Poista
 3. Käytit näihin sitä kirkasta lakkaa? Itse laitoin kylppäriin hammasharjoille lasipurkin ja siihen kylkeen servetistä muutaman silmukan kuvan, lakka oli mattaa niin jäi ärsyttävästi näkyviin. Mutta tuikku kuppisi on kivoja, voisin tuota pitsi koristelusta napata idean :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kirkas lakka kuivui hyvin näkymättömäksi, vaikka sitä vielä tekovaiheessa jännitin. Mulla oli toissakesänä häissä pitsiä paljon askarteluissa, niitä jäämistöjä oon koittanut nyt erilaisin tavoin hyödyntää. :D Vinkkaa sitten jos laitat omat pitsikoristuksesi blogiin, tulen mielelläni ihailemaan. :)

   Poista